Geschiedenis Eltahof

Het gebied van het tuincomplex maakt deel uit van de groene strook, de Venen genoemd, tussen Santpoort-Zuid en Haarlem-Noord en valt onder het bestemmingsplan van de Leck en de Bergen. Rond 1600 waren in dit gebied veel blekerijen, na de teruggang van de blekerijen rond 1800 werden op veel van deze terreinen hofsteden gesticht. Een van deze buitenplaatsen was Bleek en Hoven. Dit blijft zo tot de 19e eeuw, dan worden de gebouwen gesloopt en het gebied verdeeld in boerderijen en tuinders bedrijven. Op 29 november 1967 heeft Jan Handgraaf (bijgenaamd Lange Jan), de eerste 26 stukjes grond verkocht aan de toenmalige huurders.

De volkstuinvereniging De Eltahof is opgericht in 19 mei 1978 en bij notariƫle akte op 6 maart 1979 door amateurtuinders die perceeltjes grond in eigendom hadden en bewerkten. Het gebied had oorspronkelijk een agrarische functie. De aanleiding tot de oprichting van de vereniging was de eis van de gemeente Velsen om alle bouwsels (dagverblijven en schuren) in het gebied te verwijderen. De eerste doelstelling van de vereniging was de belangen van de leden bij de gemeente te behartigen. Daartoe werden contacten gelegd met gemeentebestuurders, gemeentelijke diensten en leden van de gemeenteraad. De inspanningen leidden er snel toe dat het gebruik van het gebied voor volkstuinen werd gelegaliseerd. Er gelden gemeentelijke bouwvoorschriften.

Nutsvereniging De Eltahof

In 1994/1996 werd er door de tuinders een gemeenschappelijk water- en elektranet aangelegd. Dit net bestaat uit centrale aansluitingen en hoofdleidingen voor water en elektra met vanuit verdeelpunten aftakkingen naar verschillende percelen. Niet elk perceel heeft een water- of elektra-aansluiting. De ontwikkeling en beheer van het water- en elektranet werden ondergebracht in een aparte vereniging: Nutsvereniging De Eltahof. De leden van de volkstuindersvereniging en de nutsvereniging zijn sterk overlappend. Ook de besturen van beide verenigingenoverlappen elkaar gedeeltelijk. Beide verenigingen hebben wel een eigen penningmeester. De capaciteit en het aantal aansluitingen van water- en elektranet werden in 2005 substantieel uitgebreid.

Aan de Sportlaan is een van de vele volkstuin complexen die van nuts en groente tuin is uitgegroeid tot een tuinpark, een volkstuin anno 2000 . Waar naast het kweken van groente, bloemen en fruit ook het verblijven op de tuin belangrijk is geworden de zo genaamde dagrecreatie. Voor vele volkstuinders een belangrijke vorm vrijetijdsbesteding en natuurbeleving.

Het tuincomplex De Eltahof is aangesloten bij de AVVN, de landelijke organisatie van hobbytuinders, die op haar beurt weer aangesloten is met de Europese vereniging van Volkstuinders.

Een tijdje heeft de achterste helft van de huidige Eltahof als ijsbaan gefungeerd. Op Topotijdreis zie je die nog ingetekend staan.